V/ Michael Svennevig, Viborggade 30 5.tv, DK-2100 København Ø.

Forlaget Epigraf

 

 

 

"Henning Carlsen fortæller om sit eventyr og mareridt med den lune, der var sædvanlig for hans pen. Han skriver simpelthen originalt og (med)levende og skaber lyslevende karakterer, og historien om den litterære agent, der hele tiden vender på en tallerken, er både skræmmende og kostelig...

I det hele taget er "Memoria" spændende at læse for alle med interesse for filmproduktion, og så er den et ærefrygtindgydende monument over Henning Carlsens eventyrlyst i en meget høj alder."

 

Jacob Wendt Jensen, Berlingske Tidende, 4. 3. 2016.

Læs hele anmeldelsen.

 

 

***

 

"Henning Carlsen gjorde sig ikke kun i filmkunsten. Også hans pen er underfundig, klog og varieret... Den på daværende tidspunkt over 80-årige instruktør lod sig dog ikke slå ud, men kørte stædigt løbet igennem til den lykkelige afslutning: den færdigefilm. Herom fortæller han livligt, (selv)ironisk (fingerede interviews med sig selv) og naturligvis på den lyksalige baggrund, at filmen efter sin svære fødsel langt om længe kører over lærredet."

 

Johs B. Christensen, Jyllands-Posten, 2.4.2016.

Læs hele anmeldelsen.

 

***

 

 

"Kampen om rettigheder, locations, finasiering, casting, feministerne… Sten på sten, der skiftevis ruller tilbage, ned ad bjergsiden... Alt det lægges skånselsløst på bordet i Memoria. Henning Carlsen skriver: ”NEJ! Det kan stadig ikke nægtes. Filmverden flyder over med charlatanerne, smartenikkerne og fusentasterne”. Henning Carlsen selv, var alt andet. Humor og selvironi gør, at vi, med ham, kommer helskindet igennem bogens mange kampe. Endda uden bitterhed."

 

Uffe Stormgaard, Kulturkapellet, 14.3.2016

Læs hele anmeldelsen.

 

---

 

Henning Carlsen fortæller:

 

"I 2005 fik jeg rodet mig ind i bestræbelser på at filmatisere ERINDRING OM MINE BEDRØVELIGE LUDERE, en roman af den colombianske forfatter og nobelpristager Gabriel García Márquez, der var udkommet året før. Jeg havde ikke gjort mig nogen forestilling om, hvor kompliceret og uoverskuelig denne opgave ville blive. I løbet af seks år sank jeg dybere og dybere ned i et tæppe af dynd. Eller måske var det kviksand…”

 

Kviksand eller ej. Filminstruktøren Henning Carlsen beretter så veloplagt om det meget strabadserende forløb med at få filmen realiseret, at det er ren lystlæsning at følge med til Spanien for at opnå filmrettighederne og de mange års tovtrækkeri og venten før det endelig lykkedes at komme i gang med optagelserne i Mexico. Resultatet blev den smukkeste svanesang, der sagtens tåler sammenligning med andre af filminstruktørens store film såsom Hamsun-filmatiseringerne SULT og PAN.

 

 

Udkom den 2.2.2016 i forbindelse med åbningen af

Festival om fortællinger & livshistorier

på Betaniahjemmet på¨Frederiksberg.

 

170 sider. 198,- kr.

 

 

Epigraf tilbyder et særligt Henning Carlsen-tilbud ved køb af begge Henning Carlsen-bøger, for som en ekstra bonus medfølger Portætsamtalebogen "Ude på kanten", hvori Henning Carlsen fortæller til Michael Svennevig om at skrive det, der blev til den nyudgivne bog "Memoria". Læs et uddrag. De tre bøger sendes fragtfrit i DK. Bøgerne ligger også fremme til gennemsyn i Cinematekets Boghandel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uddrag fra bogen

 

Forord:

 

“Man skal aldrig gå tilbage til en fuser!”

 

Det var det første han sagde da han hørte, at jeg ville gå i gang med denne bog. Lidt stødt bliver man vel altid af at opleve sit projekt derangeret til en fuser. Men jeg tror ikke det var ment som en speciel nedsættende kommentar. Han kendte baggrunden som var, at seks års stædighed havde ført til en spillefilm, der de fleste steder er blevet distribueret under udvisning af den yderste diskretion og kun er blevet set af – ja – næsten ingen mennesker. Det, og andet i forbindelse med såvel filmens produktion som dens videre skæbne, har jeg følt, at jeg må forsøge at forholde mig til. Så jeg svarede ham:

 

“Det, jeg er i gang med, er blot at erindre mig selv om, hvad jeg egentlig har brugt de seneste seks-syv år til. Måske for at nå frem til en erkendelse af, at det trods alt har været ulejligheden værd…"

 

 

 

 

Fra bogens 5. kapitel:

 

”Det står ikke helt klart for mig, hvornår jeg første gang hørte om vores i sin tid kommende mexicanske co-producenter. Jeg tror, det var i en telefonsamtale med Nina Crone, der ringede til mig fra Los Angeles, hvor hun opholdt sig i anledning af det årlige American Film Market, USA’s svar til Hjallerup Marked, blot er køerne skiftet ud med film. Nina fortalte med begejstring i stemmen om en kvindelig distributør, Raquel Guajardo, som hun havde mødt. Hun er bosiddende i Monterrey, Mexico (der findes også et Monterrey i Californien). Hun har et mindre distributionsselskab. Og hun har ambitioner om også at være producent. Således havde hun en rolle som executive producer på produktionen af en svensk-dansk-mexicansk co-produktion, DEN SORTE PIMPERNEL (2007). Det var bestemt ikke et uinteressant projekt, der fortalte historien om en svensk ambassadør i Chile, der under Pinochets brutale militærrevolution reddede livet for et stort antal politiske flygtninge. Hvad Raquel Guajardos rolle som producent i denne sammenhæng egentlig var, ved jeg ikke. Men hun blev straks interesseret i ERINDRING, da Nina præsenterede hende for manuskriptet, og hun stillede omgående store summer i udsigt. Nina var thrilled, og jeg følte et sug i maven. Vi havde allerede fået de to ”nej’er” fra Det Danske Filminstitut. Så dette kunne lyde som et halmstrå. Man bliver jo nøjsom med tiden.”

 

 

 

 

*

 

 

Efterord og afsluttende rulletekst

af

Else Heidary-Carlsen:

 

 

Men fantastisk har det også været, så jeg fyldes med stor glæde, når jeg læser Hennings beretning om forløbet vi sammen tilbagelagde. Henning var normalt ikke én der lod sig skræmme, men han blev bange den gang, sådan som han beskriver det i mødet med den danske ambassadør i Mexico, hvor usikkerheden fik overtaget. Det skete ellers sjældent. For Henning havde vilje til at ville og havde både viljen og modet til at satse alt for at realisere sin drøm. Det lykkedes, trods alt. Også selv om det tit så umuligt ud. Med ukuelig optimisme gik Henning til arbejdet, og det lod sig gøre fordi filmholdet elskede ham for hans store evne til at behandle alle med samme respekt og varme. Han havde evnen til at få det svære til at tage sig legende let ud. Det var han en mester til og det stråler ud fra det, der skulle blive hans sidste film. En film, der hylder livet og kærligheden, og som på mange måder kom til at binde hele hans store livsværk sammen med både tyngde og lethed. Det var det hele værd.

 

Længe leve filmen!

 

*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om Henning Carlsen:

 

Henning Carlsen (1927-2014) var en af dansk films centrale skikkelser.

Han fik sit internationale gennembrud i 1962 med filmen "Dilemma" og slog i 1966 denne position fast med filmen "Sult", efter Knut Hamsuns roman.

Af hans danske og internatonale produktioner kan nævnes "Man sku´ være noget ved musikken" (1972), "En lykkelig skilsmisse" (1975), "Oviri" (1986) og "Pan"" (1995), baseret på en roman af Hamsun. I 1998 kom filmen

"I Wonder Who´s Kissing Her Now?" og i 2005 "Springet".

"Erindring om mine bedrøvelige ludere" (2011) blev hans sidste store film efter en roman af nobelpristageren Gabriel García Márquez.

 

Henning Carlsen debuterede som forfatter i 1998 med erindringsromanen "Mit livs fortrængninger" (Gyldendal). Et uddrag indgik i "Gammelbogen II" (Epigraf, 2014 - og er tilgængeligt her). I 2000 udkom "Flyvske billeder" (Gyldendal), der skildrer vejen fra hulemalerierne i Lascaux, over den nederlandske maler Hieronymus Bosch til Leonardo da Vincis ´camera obscura´-optegnelser og ender ved brødrene Lumières filmforevisning i 1895 og Wright-brødrenes luftrejse i 1903.

I 2014 udkom "Ude på kanten, portrætsamtaler om at turde" (Epigraf) af Michael Svennevig, hvor Henning Carlsen fortalte om forløbet med at skrive "MEMORIA". Læs uddrag.

Henning Carlsen nåede at medvirke i "Gammelfilmen 2014", der var den sidste filmoptagelse med ham.

 

 

*

 

Samtidig med udgivelsen af "MEMORIA" udkommer også artikelsamlingen "Mine meningers dumdristighed". Begge bøger udgives på Forlaget Epigraf i forbindelse med åbningen af Festival om fortællinger & livshistorier fra den 2.- 10. februar 2016. Se programmet for åbningen.

 

Udkom i forbindelse med

Festival om fortællinger & livshistorier

fra den 2.-10. februar 2016