Uddrag fra "117 stemmer, fremmed og nært, om drømme og visioner", Forlaget Epigraf 2012.

I GANDHIS FODSPOR  

Susan Skovborg Roed

 

Jordegern leger i solen - 35 grader. Drilske aber vimser omkring på Det røde Fort i Agra. Grønne papegøjer flagrer mellem træernes blade. En flok sorte glenter slår sig ned. Små hvide hejrer står på en mark. Morgenfruerne blomstrer uden for hotellet i Delhi. Hibiscus-træerne står med store røde blomster. Granatæbletræerne har små frugter, og i junglen lyser ”flame of the forest” – ”skovens ild” op mellem de sparsomme træer. Flagermusene piber om aftenen under nymånen som ligger ned. Dvaske hunde ligger overalt. De hellige køer ser man ikke i New Delhi, men der er et par stykker i Agra og endnu flere i Ahmadabad. En majestætisk vandbøffel står midt på vejen, og dromedarer bruges som trækdyr. Farvestrålende sarier lyser op i gadebilledet. Kvinder og børn med ring i næsen. Der er mange tiggere, især i New Delhi – børn der tigger og handicappede. Flere mænd mangler et ben, en pige med en vissen hånd – og en mand der kryber på jorden som en orm.

At slentre gennem de smalle gader i Old Delhi – hvor gaderne lugter af krydderier og urin. En rotte piler afsted mellem krydderisækkene. At købe ind på kunsthåndværkernes marked i New Delhi. At spise frugtsalat og drikke indisk te med mælk. At spise fisk i østerssauce på en fin restaurant og drikke kingfisher til – øl. Dette er Indien og jeg elsker det.

I New Delhi gik vi i bogstavelig forstand i Gandhis fodspor. Vi besøgte Birlas Hus. Birla var en rigmand Gandhi boede hos – når han ikke var i sin hellige ashram. Gandhi blev skudt i haven til Birlas hus i 1948. Fra huset og ned til det sted i haven hvor han blev skudt havde man lagt nogle store fodsåler af metal. Dem gik vi på. Drabsstedet var markeret med en lille helligdom. I haven var der et lille hus med malerier fra Gandhis liv – hans lykkelige barndom, hans tid som sagfører i Sydafrika – hvor han blev smidt af toget, fordi han var farvet – hvad der gjorde ham til ”Gandhi”. I Birlas hus var der et museum for Gandhi. Vi besøgte også det sted hvor Gandhi blev kremeret. Hans aske blev strøet ud over hele Indien. En smuk park med nogle flotte gule blomster og en masse springvand. På selve stedet er der rejst en stor granitsten – en stor firkant med den evige flamme brændende ved siden af.

 

Susan Skovborg Roed (1950) forfatter