Teater i Træstubben - Ditte Maria le-Fevre

V/ Michael Svennevig, Viborggade 30 5.tv, DK-2100 København Ø.

Da jeg fik lyst til at instruere

Af Ditte Maria le-Fevre,

instruktør på opsætningerne af ”Indisk kærlighed” (2012)

og ”Den persiske ørn” (2014) i Vesterbro Naturværksted.

Ved et tilfælde hørte jeg monologen ”Indisk kærlighed”. Pouria Tahmasebi, en ung skuespiller skulle coaches til sin første audition. Han havde aldrig lavet teater, kun film og havde brug for øjne udefra. Allerede første gang han læste teksten højt, fløj det ud af mig: “Hvis I mangler en instruktør, så kan I spørge mig”. Mærkeligt. Jeg er uddannet skuespiller, og selv om jeg underviser og coacher, så har jeg aldrig haft ambitioner eller lyst til at instruere. Men det fik jeg nu.

”Indisk kærlighed” var fest og farver i en ny verden med et menneske, som bragte mig tættere på forståelsen af min egen kultur. Kærlige øjne, der så på min verden med undren, glæde og lyst til at forstå. Den oplevelse ville jeg gerne dele med andre.

Mødet med Michael Svennevig, bekræftede kun, at jeg skulle følge min impuls. Han var en farvestrålende, velklædt mand med the, gaver, godt humør og ro. Tilliden var stor, og jeg fik frie hænder. Naturværkstedet på Vesterbro satte den perfekte ramme, og teksten tog publikum med helt ind i den vigtigste aften i en ung mands liv. Den aften hvor han ville vinde sit livs kærlighed for altid. ”Indisk kærlighed” blev en tidslomme og publikum fik lov til at være helt tæt på private tanker om kulturforskelle, viden, kærlighed og alt hvad hjertet og hjernen er fyldt op af, når man ønsker at dele sit liv med et andet menneske.

”Den persiske ørn” er på mange måder noget helt andet, og alligevel ikke. For selv om hovedpersonen her oplever frygtelige ting, som kun burde være tilladt i fiktionens verden, så er teksten lige så sprudlende og livsbekræftende som ”Indisk Kærlighed”.  

Her går det for alvor op for mig, at Michaels tekster gør det muligt for læseren, at identificere sig med et menneske, vi måske hverken deler kulturel baggrund, livssyn eller køn med. At forstå det uforståelige, at føle det ubærlige og blive bekræftet i, og glædes ved, at vi er én. Skønheden om dette fælles selv, er for mig essensen af Michaels tekster.

Tak for udfordringer og tillid, Michael.

Forlaget Epigraf


v/Michael Svennevig, Viborggade 30, 5.tv, .2100 København Ø.

Tlf: 35 26 05 64, micsvennevig@msn.com 

Teater i Træstubben,

Udkom i forbindelse med

søndag den 31. august 1014

Teaterdage på Vesterbro og i Charlottenlund,