Qaali Schmidt-Sørensen-uddrag

V/ Michael Svennevig, Viborggade 30 5.tv, DK-2100 København Ø.

(forfatter):

Qaali Schmidt-Sørensen

Jeg vil have et godt liv

Hun ler. Hun ler meget, og det smitter. Da jeg tager båndoptageren frem og kigger spørgende på hende, slår hun det hen. Det er hun vant til.

Jeg er meget betaget af hendes bog. Det lykkes hende at skildre så kulturkløftskabende emner som sin egen omskærelse. Det kommer lige efter forordet. Hun beskriver det i detaljer. Selv den sløve kniv det bliver gjort med, og jeg må beundre hendes ligefremhed og hendes særlige evne til at beskrive så svære ting. Selv slår hun det hen med en bemærkning om, at det var meget værre i virkeligheden. At det er den milde version der er kommet på tryk.

Hun er så afgjort ikke noget offer.

QSS: -Det ligger dybt i mig at jeg gerne vil skrive. Jeg kan godt lide at skrive, men jeg kan endnu ikke give det form. Der er nogen, der taler meget, men når jeg gør det, løber det fra mig. Jeg taler bare. Men når jeg gerne vil tænke over noget for bedre at forstå det, skriver jeg det ned.

MS: -Fordi det stikker dybere - eller tænker du på det der ligger bag ordene?

QSS: -Det er for at sætte ord på det, og så den frihed det giver ikke at blive forstyrret af andres kommentarer. Det er ligesom at være alene. Men jeg kan også godt lide fællesskaber, at arbejde i en gruppe. Jeg kan godt lave mange ting på én gang, men nogle gange har jeg brug for at være alene og bare være mig selv.  Jeg læser til socialrådgiver og er i gang med et bachelorprojekt. Jeg er også i færd med at skrive en bog og vil gerne gå forfattervejen.

MS: -Du har jo allerede taget de første skridt på den vej...

QSS: -Jeg vil gerne skrive og skrive. Det har ikke tidligere været mit fag, men det vil jeg gerne have at det skal blive nu.

MS: -Hvad betyder det for dig?

QSS: -Jeg taler før jeg tænker. Jeg har mange ting i hovedet, som jeg gerne vil have ud. Der er så mange projekter på én gang. Nu vil jeg gerne synke ned og bare være forfatter.

MS: -Vil du kunne gøre det?

Qaali ler. Hendes latter er afvæbnende. Med latteren har hun allerede sagt det: at det bare er noget hun drømmer om, men på den anden side virker det som om begrænsninger preller af på hende.

QSS: -Jeg kan studere. Jeg kan lave alle mulige ting, men det er jo ikke dét, jeg vil. Det svære er at finde ud af af, hvor skal jeg hen. At finde ud af hvad jeg vil.

MS: -Du har allerede tilbagelagt en lang rejse.

QSS: -Ja, det har jeg...I Somalia blev jeg færdig med gymnasiet og gik på universitetet. Jeg havde et skønt liv. Det var en dejlig tid. Jeg var 19 år, og gammel nok til at kunne flytte hjemmefra, og jeg kunne gifte mig hvis jeg ville. Det var et godt tidspunkt for mig. Jeg var ung og sur på min mor og alt det der, men krigen ødelagde det. Det var på det tidspunkt at borgerkrigen brød ud.

Forlaget Epigraf


v/Michael Svennevig, Viborggade 30, 5.tv, .2100 København Ø.

Tlf: 35 26 05 64, micsvennevig@msn.com 

Uddrag fra

"Drømme og visioner.

Portrætsamtaler om at ville og kunne"

af  Michael Svennevig.