Tor Eystein Øverås-uddrag

V/ Michael Svennevig, Viborggade 30 5.tv, DK-2100 København Ø.

Med en smag af dampet rokke på tungen

På café i Paris med den norske

forfatter Tor Eystein Øverås

MS: -Igennem mange år har jeg været fascineret af dit rejseri. Når jeg fik mails fra dig, befandt du dig altid forskellige steder rundt omkring i Europa – det var inden jeg fandt ud af, at det skyldtes at du ikke kunne bo i dit sommerhus om vinteren - og hvorfor kan du egentlig ikke det?

TEØ: -Det er så afsides. Det er koldt og... deprimerende. Det er jo nord for polarcirklen. Der er en hel måned hvor det slet ikke bliver lyst. Det er som blå nat. Jeg bor i en bygd med 650 mennesker, og det gør mig deprimeret, men om sommeren er det skønt. Nordnorge er utrolig grønt, vidste du det?

MS: -Jeg har været i Narvik på vandretur, men det er også det hele, og så har jeg selvfølgelig været et par gange i Oslo. På et tidspunkt byttede jeg lejlighed med en norsk lyriker. Jeg syntes at nordmændene var nogle underlige nogle, men måske er de bare som danskerne der bliver kåde, når det bliver forår og sommer, men resten af tiden nemt kan virke lidt lukkede og utilnærmelige?

Tor Eystein siger ikke noget, men kigger bare opmærksomt på mig. Hvis han ikke har noget at sige, tier han. Sikkert fordi han ikke har nogen mening om det – eller gider have det.

MS: -Men nu har du lagt Norge bag dig. Er du ikke længere nordmand?

TEØ: -Jeg har købt en lejlighed i Berlin. Det koster cirka det halve af, hvad det koster i Norge, men mine indtægter og mit arbejde går udelukkende til og fra Norge.

MS: -Jeg har lagt mærke til at du har kigget med særlige øjne på lejligheden hernede for at vurdere, hvordan den fungerer som refugielejlighed...

TEØ: -Jeg har hjulpet den norske forfatterforening med en lejlighed i Berlin - ligesom lejligheden her. For nylig var vi ude og købe møbler til den. Sådan en lejlighed kan man købe i Berlin for en million norske kroner.

MS: -Er der andre norske forfattere i Berlin?

TEØ: -Ja, Berlin er nok den by uden for Norge med flest norske forfattere. Jeg kender  de første seks, der har slået sig ned der.

MS: -Nu talte vi før om landskaber, men en by er jo også et landskab.

TEØ: -Et menneskeskabt landskab... Modsat Paris er Berlin helt flad. Der er ingen bjerge eller bakker. Jo, der er én, men den er kunstig og skabt af ruinerne fra 2. Verdenskrig.

Forlaget Epigraf


v/Michael Svennevig, Viborggade 30, 5.tv, .2100 København Ø.

Tlf: 35 26 05 64, micsvennevig@msn.com 

Uddrag fra

"Drømme og visioner.

Portrætsamtaler om at ville og kunne"

af  Michael Svennevig.